Mindfulness Week 1 Kennismaken
Hernieuwde
Kennismaking
met je
Zintuigen

Introductie
Kennismaken met Mindfulness
Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. In plaats van het woord ‘mindfulness’ wordt ook wel het woord ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’ gebruikt.
In het oefenen zul je leren meer bewust te worden van het moment met behulp van alle de sensaties (zien/horen/ruiken/voelen/proeven) die je met je zintuigen kunt ervaren en zul je meer in het nu kunnen zijn. Het fijne van deze bewustwording is dat dit het leven interessanter en levendiger maakt en daardoor meer vervulling geeft.
Ook als iets in het leven even moeilijk of onplezierig is, zul je onder ogen leren zien wat dan er is. Je zult ondervinden dat het op het moment dat er moeilijke of onplezierige situaties zich voordoen, het geen zin heeft je hiertegen te verzetten. Verzet veroorzaakt namelijk weer nieuwe vervelende gevoelens, gedachten en sensaties. Als je er dan toch probeert tegen verzetten, dan is het alsof je met je handen een bal onder water probeert te houden. Hoe verder je de bal onder water houdt, hoe harder hij uiteindelijk uit het water zal schieten.
In de loop van de weken zul je merken dat het aanvaarden en onder ogen zien van problemen, heel effectief is om met gevoelens en gedachten om te gaan. Het snel herkennen van het begin van vervelende gevoelens en gedachten, betekent dat je beter in staat bent om de automatische reacties hierop te herkennen. Deze herkenning van jouw automatisch reacties kun je nu gemakkelijker tegenhouden, voordat deze reacties leiden tot grotere stress en angstgevoelens. Bovendien zul je meer kunnen genieten van de positieve dingen, doordat je ze nu meer aandacht geeft.
De hulpmiddelen om geleidelijk aan meer mindful te worden zijn de schrijfoefeningen en de meditatie of visualisatieoefeningen. Hoe vaker je oefent, hoe meer je deze zogenaamde “aandachtsspier” traint Je komt dan gemakkelijker in de oefeningen en je merkt dat je deze in het dagelijks leven ook kunt gaan toepassen. Piekerende of vervelende gedachten worden hierdoor minder, waardoor je spanningen ook minder worden. Mindfulness beoefenen is daarom iets je jezelf gunt.
Van het rustig diep in en adem halen tijdens de meditaties, wordt bovendien je hele lichaam in een ruststand gebracht. Je hersenen vallen hier ook onder. Probeer maar eens een paar keer heel diep in en een paar keer heel diep uit te ademen en voel dan even je hartslag na.
Schrijfopdracht introductie
Voor het huiswerk raad ik je aan om een mooi notitieboekje aan te schaffen, waarin je je opdrachten kunt uitschrijven. Kies er een waar je blij van wordt, iedere keer als je het te voorschijn haalt.
Begin met het opschrijven waarom je deze Mindfulness 8-weekse bent gestart. En wat je na deze 8 weken graag beter zou willen kunnen of voelen.
Oefening 1
Mindful theedrinken
Tijdens deze oefening leer je opnieuw al je zintuigen gebruiken. Zintuigen waar je je soms niet eens meer bewust van bent. Ik nodig je uit om een kopje thee (of koffie) te maken en hierbij al je zintuigen stuk voor stuk gaat gebruiken. Je gaat: kijken, horen, ruiken, voelen, proeven.
Zonder oordeel, dus zonder te labelen of iets fijn is of niet fijn, mooi of lelijk, alleen observeren. Geluid is bijvoorbeeld hard of zacht, neemt toe of neemt af.
Wat kun je allemaal opmerken als je theemaakt van het moment dat je het theewater opzet tot en met de laatste druppel in je theekopje?
Schrijfopdracht oefening 1
Als het kopje leeg is, pak dan je notitieboekje erbij en beschrijf daarin wat je via elke zintuig kon waarnemen. Schrijf zoveel mogelijk op.
Wat valt je op?
Hoe vond je het om deze oefening te doen?
Oefening 2
De automatische piloot
De automatische piloot bestuurd een groot deel van ons leven. Je doet iets op routine zonder er veel bij na te denken. Misschien herken je wel dat je in de auto soms kilometers kunt rijden, zonder je bewust te zijn van het schakelen en het remmen dat je gedaan hebt. Dat was bij je eerste rijles wel anders, toen moest je nog over iedere handeling nadenken. Ook een routine handeling zoals tandenpoetsen of douchen gaan vaak op de automatische piloot.
Door deze automatische piloot zijn we niet zo vaak echt aanwezig in ons eigen leven. Wij zitten in deze moderne tijd veel meer in ons hoofd dan in ons lichaam dan vroeger het geval was. Staan we op de automatische plioot dan zijn op dat moment als het ware “weg”. Ons lichaam doet van alles automatisch in het hier en nu, terwijl wij in ons hoofd in de toekomst of het verleden is. Het is een automatisme dat we vaak niet eens in de gaten hebben.
Het voordeel van de automatische piloot is dat we niet over stil hoeven te blijven staan om de dingen goed te laten verlopen. De automatisch piloot geeft ons ook de ruimte om onze aandacht bij andere dingen te hebben, dan dat waar we op dat moment bezig zijn. Als we dit niet zouden kunnen, zouden we voorduren druk bezig moeten zijn om alledaagse handelingen goe d te laten verlopen. Sommige activitetien gaan berer als er niet te veel stil bij staan en meer op onze automaat handelen (bijvoorbeeld autorijden.)
Nadelen van de automatische piloot zij da tje een hoop mist. De kleine dingen , die het leven vaak d e moeite waard maken, zien we niet omdat we ingedachten ergens anders zijn . We missen bijvoorbeeld de schoonheid van de natuur, de details van je omgeving of een vriendelijke lach. Maar ook de signalen van ontevreden heid van onze naasten merken we vaak niet op met alle gevolgen van dien. We belanden regelmatig in onze automatsiche piloot als het gaat om het omgaan met problemen . We heben bij voorbeeld een voordurend eneigein om te piekeren, om gedachten te herhalen. Niet omdat we dat wiellen, maar omdat het meoilijk is ons los te maken van ons denkpatroon. In de auto pilot is geen ruimte voor cerativiet en het vinden van nieuwe oplossingen
Oefening 3
Fertilliteitstrajecten en onzichtbaar verlies
Oefening 4
Een routine activiteit met aandacht doen – bodylotion oefening
Oefening 5
Bodyscan
tekst
Bron: Anurag ten Klooster (2023)
Huiswerk
Lees deze week de oefeningen door, maak de schrijfopdrachten en doe de onderstaande Mindfulness oefeningen het liefst dagelijks:
- Een routineactiviteit met aandacht (oefening 4)
- Bodyscan (oefening 5)
Door de oefeningen dagelijks te doen, train je namelijk je “aandachtsspier”. En leer je je weer focussen op je zintuigen en uit je hoofd te komen.
Zoek hiervoor een voor jou geschikt moment op de dag uit en schrijf dit in je agenda. De ervaring is dat je het anders vergeet en niet doet.
Voer de oefeningen op een rustige plek uit. Een plek waar je niet gestoord wordt en even kunt focussen. Een plaats en tijdstip helemaal voor jezelf.
Ik wil je vragen iedere dag 10-15 minuten in te ruimen om te oefenen en te schrijven. Het beste schrijf je in je agenda wanneer je dit gaat doen, op welk tijdstip. Mijn ervaring is dat je het anders niet gaat doen.
Het is belangrijk iedere dag te oefenen. Dan heb je het meest aan deze training.
Maakt niet/minder uit of je er niet helemaal bij bent met je aandacht, oefen maar gewoon.