Maakbare maatschappij.

In deze maakbare maatschappij verwacht iedereen dat alles mogelijk is en dat vruchtbaarheid en kinderen krijgen vanzelfsprekend is voor iedereen. Lukt dit niet, dan is er altijd een oplossing mogelijk. Hieronder vindt je een aantal tips die je van je omgeving kunt krijgen, waarvan zij denken dat het wel gaat lukken. Want dat het niet zou gaan  lukken, dat is niet toch niet mogelijk in deze moderne tijd waarin alles kan?

“Je kunt nog altijd IVF doen.”

Slechts 25% van de ivf-behandelingen leidt tot een zwangerschap. Dat betekent dat 75% van de behandelingen niet succesvol zijn.

“Je moet er niet zo mee bezig zijn.”

Dit gaat niet op bij een medische indicatie. Bovendien er niet mee bezig zijn, is onmogelijk tijdens een intensief fertiliteitstraject.

“Jullie kunnen een kindje adopteren.”

Adoptie is voor lang niet iedereen een logisch invulling van het ouderschap. Bovendien kunnen er praktische en financiële bezwaren zijn.

“Je bent nog jong.”

Vanaf je 27e neemt de vruchtbaarheid meetbaar af. Na je 35e keldert deze. Bovendien verdriet om een uitblijvende zwangerschap (of miskraam) hangt niet samen met de leeftijd.

“Je hebt al een kind, die tweede komt vanzelf.”

Helaas is een eerste kindje geen garantie voor een volgende zwangerschap. Secundaire verminderde vruchtbaarheid komt ook veel voor.

Bron: Freya.

Herken je je in dit verhaal?

En zou je graag eens willen praten met iemand die jouw verdriet begrijpt?

Neem gerust contact met mij op: Kennismaken is gratis.

Liefs,

Calluna