Zomervakantie.

Het is zomervakantie en de meeste van ons, die nog geen kinderen hebben of kinderloos zijn, zullen nu liever niet op vakantie gaan. Naast Corona is het sowieso al lastiger om op vakantie te gaan, maar zonder kinderen heb je het voordeel om in de goedkopere maanden op vakantie te kunnen gaan. Bovendien zijn er buiten de zomervakantie om ook minder kinderen in de hotels en resorts. Een gouden tip die wij een paar jaar geleden hebben opgevolgd is een “adults only” resort te boeken. Wat een verademing om nu eens rustig bij het zwembad en de zee te kunnen liggen. Geen sirenes (lees: huilende kinderen) die steeds maar afgaan en geen bommetjes in het water. Ook het entertainment was geweldig, meestal slaan we die liever over, maar ook deze was helemaal gericht op volwassen.

Wil je tijdens deze warme zomer in je tuin, op het strand, in het park of op je vakantie een paar goede boeken lezen? Dan heb ik hier een aantal boeken voor je over kinderloosheid en rouw, die mij lang zijn bijgebleven en/of waar ik nog steeds stukjes uit lees.

Carla Beukers – De hoop voorbij & Op zoek …

Carla heeft twee mooie boeken geschreven: De hoop voorbij en Op zoek….

De hoop voorbij bevat naast het ervaringsverhaal van Carla zelf, andere ervaringsverhalen. Diep ontroerende, vaak hartbrekende verhalen, waar ik eerlijk gezegd ook echt tranen om heb moeten laten.

Op zoek… is een “inspiratie werkboek voor als je wens onvervuld blijft”. Het is een mooi werkboek, met nuttige en leuke oefeningen die je weer op pad helpen om je leven op te pakken. Ik haal er zelf ook mijn ideetjes vandaan voor leuke oefeningen.

Manu Keirse – Helpen bij verlies en verdriet

Manu Keirse heeft veel boeken geschreven over verlies en rouw. Dit boek bevat een uitleg over verlies en rouw voor de rouwende, maar er staan ook tips in voor de naasten in. Deze tips gaan vooral over wat je wel en niet moet doen/zeggen tegen een rouwende. Het zijn ook bruikbare tips voor rouw bij kinderloosheid. Het boek gaat verder met hoofdstukken over ieder soort verlies, beginnende met verlies van een naaste.

Simone Sinjorgo – Verborgen lichamelijke impact

Simone is lichaamsgericht therapeut en helpt met praten en lichaamsgerichte therapie mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Ze heeft een heel mooi boek, in mooie kleuren en mooie plaatjes, geschreven over haar BALANS methode – 100 tips om je leven in B.A.L.A.N.S te brengen. Het boek staat dan ook vol met ontspanningsoefeningen en “helpt je om concrete stappen te zetten in het omgaan met je (nog) onvervulde kinderwens”. Er staan zoveel tips in, dat ik het boek nog lang niet uit heb.

Liesbeth Smit – Echte vrouwen krijgen een kind

Dit boek gaat over “de revolutie van een niet-moeder”. Liesbeth is historicus en freelance journalist en dat merk je als je het boek leest. Het staat vol met weetjes over vrouwen, (zonder) kinderen en leest soepel weg. Een heerlijk boek over vrouwen (die bewust voor) zonder kinderen (leven) en hoe dat in de maatschappij gezien wordt.

Yvonne Prins – Waar blijven de kinderen?

Ik vind dit een heel fijn boek, omdat alle onderwerpen erin staan waar je als kinderloze mee geconfronteerd wordt. Dit zijn onderwerpen, zoals het omgaan met “al die onnadenkende vragen” van je omgeving. En dit alles op een luchtige manier omschreven. Een van mijn favoriete boeken.

Renée van Walbeek – Ongewenst kinderloos

Dit is al een wat ouder boek, maar daarom niet minder mooi. Het boek beval brieven geschreven door mensen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen. Ik vind het nog steeds een heel aangrijpend boek.

Zou je graag eens willen praten met iemand die ook een vruchtbaarheidstraject heeft ondergaan?

Neem gerust contact met mij op: Kennismaken is gratis