Mindfulness Week 2
Het 5G model
Het leven van een mens
is wat zijn gedachten
ervan maken.
– Marcus Aurelius –
Introductie
Samenvatting week 1
Wat is mindfulness?
Vorige week heb je kunnen kennismaken met mindfulness. Mindful zijn betekent volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je bent in het nu met je volle aandacht. Je schenkt aandacht aan je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de omgeving om je heen op een open en accepterende manier.
Je hebt een aantal schrijfopdrachten gedaan en een aantal mindfulnessoefeningen. Misschien ben je je nu bewuster geworden van dingen die je normaal altijd op de automatische piloot doet. En heb je ook even kunnen stilstaan bij wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft bij een automatische handeling, bij de oefening waar je een lekker ruikende bodylotion smeert op je huid. Als het je gelukt is om (bijna) dagelijks de bodyscan te doen, zul je misschien nieuwe sensaties hebben kunnen ervaren. Sensaties waar je je eerder helemaal niet bewust zo van was. Deze kun gaan opschrijven voor de volgende opdracht.
Schrijfopdracht introductie
Vorige week heb je de bodyscan dagelijks beoefend. Als het dagelijks oefenen niet is gelukt, dan is dat niet erg. Je kunt het elke dag weer opnieuw proberen. Pak nu je notitieboekje er weer bij en beantwoordt de volgende vragen:
– Hoe was het voor jou om de bodyscan te doen?
– Hoe was het voor jou om de bodyscan (bijna) dagelijks te doen?
– Wat kun je voor jezelf doen om een mindfulness oefening dagelijks te kunnen doen?
– Wat merkte je na deze week oefenen aan jezelf?
Oefening 1
Leesoefening – Hindernissen en helpende factoren
Hindernissen
Ons doel bij de Mindfulness oefeningen is om vaker en meer met aandacht aanwezig te zijn bij onze ervaringen van dit moment, zonder erover te oordelen. We staan vaak onszelf in de weg om onze ervaring van het moment volledig toe te laten. Volgens boeddhistische traditie zijn er vijf factoren die ons tijdens een meditatie kunnen hinderen in het mediteren. Het zijn factoren die zich vaak automatisch afspelen op de automatische piloot. Dit zijn:
Verlangen
Je kunt afgeleid te raken door het verlangen naar plezierige ervaringen. Tijdens de meditatie krijg je bijvoorbeeld opeens heel veel zin in een kopje thee of chocolade. Of je wil graag een vorige prettige ervaring van een meditatie vandaag herhaalt zien. Of je hoopt dat de oefening snel voorbij is of dat je er rustig van wordt.
Afkeer
Je kunt tijdens het mediteren ook geirriteerd raken. Bijvoorbeeld door de telefoon/deurbel die gaat of je huisgenoot/partner die de kamer binnenkomt. Of misschien irriteer je je aan de stem of woordkeus van het audiobestand. Of misschien heb je pijn of kriebels in/op je lichaam en wil je daarvan af.
Slaperigheid
Gebrek aan energie kan leiden tot slaperigheid, waardoor het moeilijk is om je aandacht bij de meditatie te houden.
Rusteloosheid
Je kunt je onrustig voelen doordat je je zorgen maakt over de toekomst of over het verleden. Of bezig gaan met je to-do of boodschappenlijstje. Over alles wat je nog moet doen of wat er gebeurd is.
Twijfel
Je kunt gaat twijfelen of mindfulness wel wat voor je is, of je de oefening wel goed doet of dat het wel zinvol is en of je misschien je tijd beter kunt besteden aan iets anders.
Waarschijnlijk ben je een of meer van deze hindernissen al eens tegen gekomen bij het oefenen in Mindfulness. Het bijzondere aan deze vijf hindernissen is dat je deze ook in het dagelijkse leven kunt tegenkomen.
Je leert bij Mindfulness niet hoe je van deze hindernissen afkomt, maar hoe je je kunt herkennen en er op een andere manier mee om te gaan. Dat houdt in dat je de hindernissen kunnen herkennen als onderdeel van de ervaring, zonder dat je er volledig in opgaat. Dit kun je niet alleen tijdens een meditatie toepassen maar ook in het dagelijkse leven.
Helpende factoren
Gelukkig zijn er bij het beoefenen van Mindfulness niet alleen hindernissen , maar ook zes factoren die ons kunnen helpen bij het ontwikkelen van Mindfulness.
Ze dragen bij aan een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen. Ze helpen je om met mededogen en openheid te observeren en te ervaren, zonder oordeel of weerstand. Hier zijn de zes helpende factoren van mindfulness:
Niet oordelen
Dit is het vermogen om dingen waar te nemen zonder ze onmiddellijk te beoordelen als goed of slecht, positief of negatief. In plaats daarvan observeer je gewoon wat er gebeurt, zonder kritiek of veroordeling. Dit is een belangrijk onderdeel van Mindfulness en geen gemakkelijke taak, want wij zijn gewend om alles voortdurend te beoordelen. Wij vergelijken ons met anderen en wij vergelijken situaties met onze eerdere ervaringen. Het stoppen met oordelen kan ook weer een oordeel opleveren. Het oordeel dat je opmerkt dat je over jezelf hebt dat je oordeelt.
Het is het belangrijkste dat je opmerkt dat je oordeelt. Door het herkennen van dit oordelen, zul je beseffen dat dit een automatisch patroon is en zul je je eigen oordeel gemakkelijker los kunnen laten.
Geduld
Eindeloos opnieuw beginnen
Vertrouwen
Niet streven
Acceptatie
Oefening 2
Leesoefening – 5G model
Het 5 G model
Het 5 G model bestaat uit 5G’s”:
Schrijfopdracht Oefening 2 – het 5G model
Als…, pak dan je notitieboekje erbij en beschrijf daarin wat je via elke zintuig (horen, kijken, ruiken, proeven, voelen) kunt waarnemen. Schrijf zoveel mogelijk op.
– Wat valt je op?
– Hoe vond je het om deze oefening te doen?
Oefening 3
Mindfulness oefening – Ademmeditatie
Ademen
Het
Luisteroefening
Klik op de onderstaande knop om naar het onderstaande audiobestand te luisteren. De oefening duurt ongeveer 5 minuten.
Oefening 4
Mindfulness oefening – Een routine activiteit met aandacht doen – Zitten op een stoel
Routine activiteiten
Routine activiteiten zijn activiteiten die je op de automatische piloot doet. Je doet ze vaak zonder na te denken, terwijl je met je hoofd ergens anders bent. Het met aandacht aanbrengen van bodylotion kan een ontspannende en bewuste ervaring zijn, waarbij je niet alleen voor je huid zorgt, maar ook aandacht besteedt aan het moment en je zintuigen. Hier is een stapsgewijze beschrijving van hoe je op een mindfulness manier bodylotion op je lichaam kunt smeren.
Zitten op een stoel
Kiesderen.
Oefening 5
Mindfulness oefening – De bodyscan – Herhaling
Wat is een bodyscan?
Een bodyscan is een meditatieve oefening waarbij je je aandacht richt op verschillende delen van je lichaam om je bewustzijn te vergroten en je innerlijke rust te bevorderen. Het is een toegankelijke en effectieve manier om je algehele welzijn te verbeteren en stress in je dagelijks leven te verminderen. Het heeft een groot aantal voordelen voor je fysieke en mentale welzijn:
Waarom herhalen?
Een bodyscan
Luisteroefening
Klik op de onderstaande knop om naar het onderstaande audiobestand te luisteren. De oefening duurt ongeveer 25 minuten.
Huiswerk
Deze week:
Lees de bovenstaande oefeningen door en maak de schrijfopdrachten
Dagelijks huiswerk:
Doe de onderstaande Mindfulness oefeningen het liefst dagelijks:
- Oefening 3: Ademoefening
- Oefening 5: De bodyscan
Door de oefeningen dagelijks te doen, train je namelijk je “aandachtsspier”. En leer je je weer focussen op je zintuigen en uit je hoofd te komen.
Reserveer vanaf nu iedere dag 10-15 minuten om te oefenen en te schrijven. Het beste schrijf je in je agenda wanneer je dit gaat doen, op welk tijdstip. Mijn ervaring is dat je het anders niet gaat doen.
Het is belangrijk iedere dag te oefenen. Dan heb je het meest aan deze training.
Maakt niet/minder uit of je er niet helemaal bij bent met je aandacht, oefen maar gewoon.
Voer de oefeningen op een rustige plek uit. Een plek waar je niet gestoord wordt en even kunt focussen. Een plaats en tijdstip helemaal voor jezelf.
Tip
Maak in je huis een speciaal meditatie hoekje waar je dagelijks kunt mediteren.