deWinterboekenlijst

Cocoonen en lezen

De wintertijd is aangebroken, het is weer tijd om lekker warm binnen te blijven en met een boek op de bank te liggen. Hieronder bespreek ik een aantal boeken over onvervulde kinderwens, die lekker weg lezen en een roman waarin de onvervulde kinderwens centraal staat. Hou je wat minder van lezen, dan raad ik je een tweetal mooie plaatjes boeken met wijze spreuken aan. En als laatste is er een mooi boek met fijne teksten voor de dagen waarop je je wat minder voelt (en voor de overige dagen waarop je je goed voelt).

Ellen van der Valk – Baby in mijn hoofd

Dit boek is een openhartig en geestig geschreven verhaal van Ellen over haar kinderwens, het fertiliteitstraject en het besluit om daarmee op een geven moment te stoppen. Ze ontdekt op een gegeven moment ook wat ze dan met haar leven wil doen. Ze stopt met werken in het bedrijfsleven, wordt yogadocente, waarbij ze mensen met fertiliteitsproblemen helpt en start met het geven van fertiliteitsyoga. Het boek leest lekker weg en is vlot geschreven: je leest ‘m in een ruk uit.

Joost Kadijk – Een praktische gids voor kinderloze vaders

Ook het boek van Joost is lekker vlot geschreven en staat vol grappige, herkenbare en soms pijnlijke anekdotes over de medische molen waar je in terecht komt, als je met een fertiliteitstraject start met alle emoties die daarbij komen kijken. Ook beschrijft hij op een grappige manier allerlei tips om de kwaliteit van je zaad te verbeteren (die niet helpen). En allerlei niet helpende suggesties die je van je omgeving te horen krijgt, als je vertelt dat je geen kinderen hebt. Dit keer een keer beschreven vanuit de kant van de man. Anders dan de titel doet vermoeden is het boek geen standaard zelfhulpboek, maar het verhaal van Joost en zijn vrouw Kathleen in de wereld van het in behandeling zijn. En het bovenal over het omgaan met definitief kinderloos zijn als het niet wil lukken.

Dirk Jan Roeleven & Hester van der Vliet – De laatste reis van de boswachter

De laatste reis van de boswachter is een roman over de autoreis van Dirk Jan en Hester naar Japan. De boswachter is de bijnaam van hun oude Subaru Forester, waarmee zij de reis maken via Rusland naar Japan. Zij willen hun oude auto terugbrengen naar zijn geboortegrond. Zonder kennis van autotechniek (en zonder airco) gaan ze op pad, waarbij ze talloze avonturen beleven en eindelijk eens goed kunnen praten over hun ongewilde kinderloosheid. Mooi geschreven boek, vooral als je van reizen houdt en ook  wil lezen over het thema kinderloosheid.

Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

Vooral rond de feestdagen is dit een enorm populair boek om als cadeau aan iemand weg te geven. Het is een lief en troostend boek, vol mooie plaatjes en opbeurende spreuken. Eigenlijk te mooi om alleen maar aan iemand anders te geven.

James Norbert – Grote panda en kleine draak

Een minder bekend boek is grote panda en kleine draak. Het is vergelijkbaar plaatjesboek als: de jongen, de mol, de vos en het paard. Het is dan ook opgedragen aan iedereen die weleens verdwaald is. Het bevat mooie plaatjes in Chinese stijl met wijze spreuken en is in gedeeld in jaargetijden. Ook dit is een mooi boek om aan jezelf of een ander cadeau te doen.

Eveline Helmink – Handboek voor de mindere dagen

Eveline Helmink is hoofdredacteur van het Happinez magazine en weet daarom juist heel goed dat geluk geen contante staat van zijn is, maar heel dynamisch is. Geluk komt en geluk gaat. Hoe graag we dat ook willen vasthouden. Zeker in een maakbare wereld waar we soms alles kunnen krijgen wat we willen, schuurt dat soms een beetje. Het boek is een uitnodiging om geluk en tegenslag als complementair te zien. En zodat je kunt omgaan met de mindere dagen, deze te onderzoeken en erkennen voor wat ze zijn, zodat ze kunnen bijdragen aan je innerlijke evenwicht en daarmee het kennen van jezelf. Mooi boek om af en toe eens een stukje uit te lezen, ook bij dagen waarbij je wel goed in je vel zit.

Zou je graag eens willen praten met iemand die ook een vruchtbaarheidstraject heeft ondergaan?

Neem gerust contact met mij op: Kennismaken is gratis: