Zingeving

Hoe vind ik die?

Vorige week mocht ik weer samen met Kim Drinkwater de mooie workshop geven van Freya: Zorgen voor Jezelf OK. Dit keer ging het over zingeving. Voor Kim begon de zoektocht naar zingeving met het met lotgenoten praten over kinderloosheid en elkaar steunen daarin. Bij groot verlies ga je namelijk op zoek naar zingeving in je leven, zingeving voor jezelf maar ook door anderen hulp te geven. Ook in mijn praktijk en tijdens de lotgenotenwandeling voor definitief kinderloos kwam deze vraag naar voren: hoe vind ik die zingeving dan?

Proces

Net als rouwproces is het vaak een proces. Er is tijd nodig om dit te ontdekken. Het is uitproberen van nieuwe dingen, dingen die op je pad komen, dingen die je interessant vind of altijd al hebt willen doen en er open voor staan. Dit hoeven niet meteen grootse dingen te zijn, vaak begint het juist klein. Kleine stapjes vooruit doen door dingen te doen waar je blij van wordt. Zoals Kim zegt: waar je lichtjes van in je ogen krijgt”, waar je ogen van gaan glimmen. Dit kunnen in het begin kleine dingen zijn: een hobby of een sport die je altijd al hebt willen doen. Uitproberen kan ook heel goed met vrijwilligerswerk. Dat is vaak heel zinvol werk en dat kun je doen wanneer je zelf wil en kunt en je kunt stoppen wanneer je wilt.

Vallen en opstaan

Ook hoeven dit geen dingen te zijn, waar je voor altijd blij van wordt. Het kan best zo zijn dat je na een paar jaar denkt: ik ga weer even verder kijken. Ook kun je iets uitproberen en erachter komen dat het helemaal niets voor je is. Het gaat met vallen en opstaan. Door dat aan te voelen, krijg je ook door waar je precies blij van wordt. Deze probeersels leiden in de loop van de tijd naar andere dingen en je merkt dan dat er steeds meer zaken op je pad komen, waar je enthousiast van wordt. En dan ben je op de goede weg.

Ben je ook op zoek naar zingeving en kom je er alleen niet uit? Samen onderzoeken we waar jouw persoonlijke zingeving uit bestaat. Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek op https://onzichtbaarverlies.com

 

Deze week is er weer een nieuwe workshop Zorgen voor Jezelf van Freya gestart. Meld je ook via: https://www.freya.nl/meld-je-aan-voor-onze-zorg-voor-jezelf-e-training/